Turistická tramvajová linka bude jezdit centrem Prahy celoročně

04.09.2021 10:14

Linka bude ve všední dny jezdit v intervalu 40 minut, o víkendu 30 minut.

Praha se rozhodla zachovat provoz turistické tramvajové linky číslo 42 po celý rok, nejen na dva letní měsíce. Historické tramvaje mají konkurovat především autobusům typu hop-on hop-off, které jezdí po centru.

O prodloužení informovala dnes v tiskové zprávě městská organizace Prague City Tourism, která si u Dopravního podniku hl. m. Prahy objednává její provoz. Začala jezdit letos v rámci programu V Praze jako doma. Tramvajová trasa vede kolem hlavních pražských památek. Zájemci navíc získají uvnitř tramvaje potřebné turistické a historické informace od přítomného personálu.

„Turistická tramvaj, kterou jsme letos přidali jako jeden z nových benefitů letního programu V Praze jako doma, si hned našel své příznivce. Návštěvníci Prahy hojně využívali možnosti vyhlídkové jízdy historickým centrem, kdy mohli „vyskočit“ třeba na Pražském hradě, u Karlova mostu nebo u Prašné brány, v klidu si prohlédnout památky a pak zase pokračovat dál. Proto chceme s Prague City Tourism zachovat turistickou linku 42 pro návštěvníky metropole i mimo hlavní sezonu,“ říká Hana Třeštíková, radní pro kulturu a cestovní ruch.

Tramvaj jako turistická atrakce

Linka začíná a končí na Dlabačově, projíždí historickým centrem. Během jízdy se návštěvníci v případě zájmu dozví potřebné turistické informace a zajímavosti o památkách na trase, ty jim poskytne vyškolený personál.

„Po dohodě s městem jsme se rozhodli v provozování linky pokračovat. Nejen, že se jedná o ekologickou variantu turistické dopravy, díky níž naplňujeme další krok nové strategie udržitelného cestovního ruchu, ale také atraktivní variantu dopravy po Praze,“ popisuje provoz linky předseda představenstva Prague City Tourism František Cipro.

Návštěvníci Prahy se budou moci svézt nejen v historických vozech tramvají z doby Rakouska-Uherska, ale i tramvajovými vozy z 60. let 20. století. Linky budou jezdit ve všední dny v intervalu 40 minut a o víkendech a svátcích po 30 minutách. Tento systém umožňuje návštěvníkovi využít jízdenku během celého dne a nastoupit a vystoupit kdekoliv na trase. V rámci prázdninového provozu najely tramvaje na lince 42 již zhruba 7 000 km a svezly 9 500 návštěvníků. Server MHD86.cz nedávno uvedl, že Prague City Tourism za dva měsíce provozu zaplatil necelé tři miliony korun.

Na lince neplatí tarif PID, celodenní jízdenka vyjde na 200 Kč. Kompletní ceník je zde.

Zdroj: Doprava