Úleva pro dopravce potvrzena

11.11.2022 11:54

Dopravci, kteří používají k pohonu svých vozidel trakční elektřinu, dosáhli po letech snah úspěchu v oblasti plateb za obnovitelné zdroje energie. Evropská komise dnes oznámila, že schválila český plán na odpuštění plateb za tyto poplatky. Pro dopravce to znamená alespoň částečnou úlevu v platbách za podstatnou část nákladů.

O rozhodnutí Evropské komise informoval na Twitteru ministr dopravy Martin Kupka. Opatření se týká elektrické energie pro železniční dopravu, metro, tramvaje, trolejbusy i lanovky. „Tímto opatřením podporujeme ekologickou veřejnou dopravu,“ uvedl Kupka.

Jde především o úspěch sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz, které tento návrh prosazovalo několik let, později se k němu připojily například dopravní podniky. Evropská komise uvedla, že tímto způsobem dopravci ušetří 180 milionů eur do konce roku 2026. Odpuštění poplatků je považováno za způsob podpory bezemisní dopravy. „Tento program v objemu 180 milionů eur umožní Česku podpořit železniční a městskou dopravu využívající elektrickou trakci, jež je šetrnější k životnímu prostředí ve srovnání s vozidly s dieselovým pohonem. Pomůže Česku splnit cíle Zelené dohody pro Evropu a zároveň snížit zátěž spojenou s rostoucími náklady na elektřinu pro dopravce, cestující a zákazníky nákladní dopravy,“ řekla Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže.

Osvobození od poplatku schválili poslanci už loni, přesto dopravci dál platí plnou částku. Ministerstvo průmyslu a obchodu loni na podzim neposlalo do Evropské komise notifikaci k této úlevě. V té době resort, společně s dopravou, řídil Karel Havlíček. Bez souhlasu Evropské komise nemohla úleva platit. Žádost odešla až za nové vlády.

Nejde přitom o jediný problém, který po Havlíčkově vedení dopravcům zůstal. Ministerstvo dopravy loni schválilo dotační program Rocet, který měl dopravcům kompenzovat náklady na poplatek za loňský rok. Začalo přijímat žádosti. Jak se ukázalo, slibovaných 230 milionů v rozpočtu vůbec nebylo.

Zdroj: Doprava