Unipetrol kupuje nové lokomotivy

15.05.2017 15:19

Firma Siemens našla v Česku pro své nejmodernější lokomotivy Vectron dalšího kupce. Je jím koncern Unipetrol, jehož dceřiná společnost Unipetrol Doprava uzavřela se Siemensem smlouvu na odběr tří strojů. První má být dodán už v prosinci, další dva na jaře příštího roku. „Modernizace strojového parku je v souladu s naším střednědobým plánem a mimo jiné nám umožní zvýšit objem přepravených produktů ze nynějších 3,1 milionu tun až na plánované čtyři miliony transportovaných tun v roce 2021,“ uvedl jednatel Unipetrol Doprava Ladislav Hlína.

            Lokomotivy budou moci jezdit ve všech sousedních zemích Česka, dopravce je bude využívat pro přepravu chemických produktů.

Hodnota obchodu nebyla zveřejněna, ale katalogová cena jednoho vectronu se pohybuje kolem sto milionů korun. Podle Hlíny tím investice do lokomotivního parku Unipetrol Doprava nekončí.

            Flotila Vectronů u českých dopravců stále roste. Pět lokomotiv si pořídilo ČD Cargo. Čtyři další vlastní půjčovna LokoTrain ze skupiny EP Cargo a pronajaté vectrony využívá RegioJet. Pronájem lokomotiv s vlastnostmi vectronů poptávají České dráhy, které si chtějí půjčit deset strojů na deset let za zhruba 1,3 miliardy korun.

 

Zdroj:  E15.cz