Unipetrol zařadil do flotily 81 nových železničních cisteren

14.08.2021 19:25

Cisternové vagony jsou vybaveny například protihavarijními nárazníky, ochrannými štíty či vyztuženým dnem pláště.

Společnost ORLEN Unipetrol zařadila do své železniční flotily 81 nových cisteren na přepravu LPG, které si pronajala od firmy Ermewa. Cisterny byly vyrobeny v loňském roce a podle Unipetrolu „umožňují přepravit větší objem nákladu a disponují speciálními vlastnostmi“. K těm patří například protihavarijní nárazníky, ochranné štíty či vyztužené dno pláště.

„Těší mě, že se nám díky kontraktu se společností Ermewa podařilo zmodernizovat náš vozový park pro vnitrostátní i mezinárodní přepravu, kterou zajišťuje naše dceřiná společnost ORLEN Unipetrol Doprava. Nové cisterny z jemné zrněné uhlíkové ocele splňují veškeré bezpečnostní předpisy a zároveň umožňují přepravu většího objemu nákladu v rámci jednoho vlaku, čímž nám pomohou zvýšit efektivitu přepravy,“ uvedl Ryszard Pilch, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol zodpovědný za logistiku a přepravu paliv.

Nákladní cisternový vůz přezdívaný Safety++ byl vyvíjen ve spolupráci s polským výrobcem nákladních vozů CHEMET. Výsledkem vývoje je vůz o délce 18,1 metru s nádobou o objemu 117 m3. Je osazen nárazníky se zónami pro pohlcení nárazové energie až 400 kJ a místo prvků proti naskočení sousedního vozu jsou použity ochranné štíty TE25. Dalším prvkem pasivní ochrany je zesílená spodní část pláště kotle pro zvýšení odolnosti proti proražení.

Podle Ermewy je o tyto vozy mezi dopravci velký zájem. Společnost si v roce 2020 objednala 240 těchto vagonů, letos objednávku navýšila o dalších 150 vagonů.

Zdroj: Doprava