ÚOHS zrušil tendr na rychlíky z Plzně do Mostu

18.11.2015 10:21

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil na základě stížnosti státem vlastněných Českých drah (ČD) soutěž vyhlášenou ministerstvem dopravy na provoz rychlíků mezi Plzní a Mostem.

„Jde o další rozhodnutí, ve kterém jde úřad, který má chránit hospodářskou soutěž, proti duchu soutěžení a otevírání trhu,“ řekl podle MF Dnes ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Jak sdělil, MD proti prvostupňovému rozhodnutí ÚOHS podá rozklad.

Kromě ČD se soutěže zúčastnily společnosti RegioJet, Leo Express, GW Train Regio a Arriva. Za provozování rychlíků nabídly nižší cenu než České dráhy. Ty se ovšem cítily podmínkami soutěže diskriminovány a antimonopolní úřad dal jejich stížnosti za pravdu.

Rozhodnutí naopak ÚOHS stále odkládá ve správním řízení, které už od roku 2012 vede na podnět RegioJetu s Českými drahami kvůli údajnému zneužití jejich dominance na trati PrahaOstrava.

Na této trati soupeří ČD o cestující s RegioJet a Leo Expressem. Oba soukromí dopravci tvrdí, že vlaky ČD jezdí za podnákladové ceny. RegioJet na délku správního řízení i množství informací, jež od něj úřad požaduje, podal žalobu ke krajskému soudu v Brně. Ten však dospěl k závěru, že postup ÚOHS je přiměřený.

Zdroj: Právo