Úzkokolejky v úzkých

28.05.2016 18:17

Jedna z hlavních turistických atrakcí Jihočeského kraje zabředává do čím dál větších potíží. Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) letos čelily už exekuci, teď chybí peníze na mzdy a majitelé připravují rozdělení firmy.

            Do toho podnik válčí s Jihočeským krajem, přestože je na jeho platbách existenčně závislý. A kvůli neutěšené finanční situaci začal firmu JHMD zkoumat Drážní úřad, jemuž dopravce musí průběžně dokládat, že má peníze na provoz.

            Zatím poslední špatnou zprávou pro zaměstnance je výplata za duben. Vedení firmy jim poslalo tento týden dopis, že peníze dojdou se zpožděním. Šéf JHMD Boris Čajánek to vysvětluje tím, že mu Jihočeský kraj a Vysočina neplatí dost. „Vaše mzdy budou částečně vyplaceny, nikoliv však z prostředků společnosti, ale z prostředků akcionářů,“ uvedl Čajánek v dopise.

            Šéf podniku se domnívá, že mu kraje platí málo: za každý ujetý kilometr dostává lehce přes 60 Kč, zatímco České dráhy více než stokorunu. Jenže taková je částka ve smlouvě. JHMD se loni obrátily i na ministerstvo vnitra, aby spor s kraji vyřešilo. Ministerstvo dalo za pravdu krajům. JHMD přesto chce po Jihočeském kraji necelých pět milionů korun doplatku za zvýšené odpisy. Na webu dopravce je už i zpráva o možné stávce.

            Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola tvrdí, že zaměstnanci se stali rukojmími neúspěšného managementu. „Naše vstřícnost bohužel vždy narazila pouze na tvrdohlavé a jednostranné požadavky,“ uvedl Zimola.

Čajánek tvrdí, že s Krajem Vysočina, kam vede druhá úzkokolejná trať, jsou jednání lepší. „Je to ale dáno i tím, že Vysočina nám prodloužila smlouvu do roku 2024 a zahájila s námi jednání o dopravním konceptu,“ říká Čajánek.

Zdroj:  Mladá fronta DNES