V Křižanově už rychlíkové spoje nezastaví

21.07.2016 16:07

– Podle nedávno zveřejněného návrhu jízdních řádů pro železniční dopravu na období let 2016, 2017 má být zrušeno zastavování rychlíkových spojů v železniční stanici Křižanov. To se nelíbí cestujícím, Kraji Vysočina ani představitelům městyse.

„Nikdo nás o chystané změně neinformoval, dozvěděli jsme se to náhodně od lidí, kteří dojíždí do Brna do zaměstnání. Obrací se na nás cestující i starostové okolních obcí. Všichni jsou naštvaní, lidé jezdí rychlíkovými spoji do práce, osobním vlakem by to nestihli,“ uvedla starostka Křižanova Marie Smejkalová.

Uživatelé Českých drah její slova potvrzují. „Bydlím ve Velkém Meziříčí a několikrát týdně vlakem dojíždím do školy do Brna. V Křižanově přestupuji do rychlíku, je to ideální spoj. A nejsem sama, toto vlakové spojení využívá hodně lidí, zrušit je podle mě vůbec není dobrý nápad.

Naopak,“ vyjádřila se jedna z cestujících Markéta Veselská.

Představitelé městyse se pokouší rozhodnutí o zrušení zastávky rychlíkových spojů v Křižanově zvrátit.

„Ihned jsme se obrátili na České dráhy, ty nás odkázaly na ministerstvo. Poslali jsme nesouhlasný dopis a čekáme na odpověď,“ řekla Marie Smejkalová.

„Lidé se mohou proti chystané změně ohradit také, a to prostřednictvím petice, kterou lze najít například na stránkách městyse,“ dodala starostka.

Výhrady k připravované změně má také Kraj Vysočina. „Lze souhlasit s názorem, že rychlíky přestávají být rychlým spojením, protože mají mnoho zastávek. Ale nevyřeší to nekoncepční návrh zrušení zastavování v jedné stanici, což je v tomto případě Křižanov.

Kraj Vysočina s tím nesouhlasí a žádá o okamžité sdělení důvodů, proč je tato změna navržena,“ sdělil hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Ministerstvo však názor kraje nesdílí, podle něj bylo vše předem projednané a kraj dal k tomuto kroku souhlas. „Zrušení zastavování rychlíkových vlaků v Křižanově inicioval už vloni samotný kraj, a to v souvislosti se změnou regionální dopravy v úseku Křižanov – Velké Meziříčí a jejím provázáním na osobní vlaky Žďár nad Sázavou – Brno,“ bránil se mluvčí Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Zdroj:  Havlíčkobrodský deník