V Olomouci oslaví 125 let tramvajové dopravy

07.05.2024 14:35

Olomoucký dopravní podnik si letos připomíná 125. výročí zahájení pravidelného tramvajového provozu ve městě. Při té příležitosti přichystal na středu 8. května Den otevřených dveří, a to od 09:00 do 17:00.

Zájemci si budou moci prohlédnout vozovnu v Koželužské ulici a halu odstavů v ul. Jeremenkova včetně tramvajových vozů typu T3, Škoda INEKON Astra, INEKON TRIO, Vario, EVO, autobusů, elektrobusu a historické tramvaje č. 16.

Připravena je jízda historickou soupravou tramvají ev. č. 223 a 99 a historickým autobusem Škoda 706 RTO. Chybět nebude ani doprovodný program či prohlídka historických automobilů československé výroby značky Zbrojovka Brno a Tatra z let 1933–1936.

„Pro přepravu na místo konání je také možné, kromě speciálních jízd historické tramvajové soupravy a historického autobusu, využít běžných linek MHD. Do tramvajové vozovny v ulici Koželužská se dostanete tramvajovými linkami č. 2, 3 a 4 – zastávka U Sv. Mořice,“ uvedl Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) v tiskové zprávě.

Nejlepší variantou. jak se dostat k odstavům, je podle DPMO dojet tramvají. Všechny totiž jedou na zastávku Fibichova, odkud jsou odstavy dobře vidět.

„Další možností je dojet autobusovými linkami č. 12, 14, 15 , 19, 25, 26 na zastávku Fibichova. V blízkosti se také nachází několik placených parkovišť, včetně podzemního parkoviště u hlavního nádraží,“ dodal DPMO.

Jízdní řády historických vozů a další informace jsou k dispozici na webu olomouckého dopravního podniku.