V Olomouckém kraji roste počet připomínek k jízdním řádům

29.01.2015 09:30

- Stále více připomínek mají lidé a instituce k jízdním řádům železniční a autobusové dopravy v Olomouckém kraji. V zaslaných připomínkách převažují náměty k jízdním řádům veřejné autobusové dopravy. Vyplývá to ze statistik Koordinátora Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje (KIDSOK).

 

Zatímco v roce 2012 bylo v Olomouckém kraji evidováno 150 připomínek k jízdním řádům veřejné dopravy, tak loni jejich počet vzrostl na 259. "Počet připomínek k jízdním řádům má rostoucí tendenci, což je způsobeno zvýšeným zájmem veřejnosti ovlivnit tvorbu jízdních řádů a návaznosti jednotlivých spojů," komentoval statistiky ředitel KIDSOK Jaroslav Tomík.

 

Loni bylo k návrhům jízdních řádů vlaků v Olomouckém kraji zasláno 78 připomínek a vyhověno bylo 24 z nich. Z celkového počtu 181 připomínek, které se týkaly veřejné autobusové dopravy, bylo do jízdních řádů zapracováno 63. "Jsme rádi, že s námi cestující veřejnost tímto způsobem komunikuje. Připomínky pro nás představují důležitou zpětnou vazbu," podotkl Tomík.

 

Ze statistik KIDSOK vyplývá, že úřad v průměru vyhoví 42 procentům připomínek týkajících se veřejné linkové dopravy. U železniční dopravy je průměrně vyhověno necelým 30 procentům připomínek. V posledních letech roste podíl připomínek ohledně veřejné autobusové dopravy na celkovém počtu námětů. V roce 2012 činil 55 procent a loni 70 procent.

Zdroj: ČTK