V Plzeňském kraji přibude železničních spojení

08.12.2019 13:15

Plzeňský kraj je dalším regionem, který s novým jízdním řádem navýší rozsah objednávané železniční dopravy. Regionální spoje mají v období platnosti nového jízdního řádu ujet 5,6 milionu vlakokilometrů, což je nárůst oproti stávajícímu rozsahu o 5,22 %.

Cestující čeká nový koncept na některých tratích, současně SŽDC některé trasy přečíslovala. Nově je například číslem 170 označena trať Beroun – Klatovy, na této trase budou nově některé přímé spoje přes krajské město a bez nutnosti přestupu.

Novinkou je i platnost krajského tarifu v pendolinech: vlaky IC 512, 504, 505 a 515 „Pendolino“ jsou zařazeny v úseku Plzeň hl.n. – Mariánské Lázně do systému IDP.
Cestující čekají dvě dlouhé výluky: Od 30. dubna 2020 v délce 135 dní na trati Plzeň – Třemošná, od 2. července 2020 v délce 35 dní na trati Plzeň – Starý Plzenec.

Největší změna nastane od 1. července, kdy začne kraj vyžadovat ve vlacích Českých drah pouze svůj tarif.

V regionu také dochází ke zrušení pokladen, kde byli výhradními prodejci zaměstnanci SŽDC. Celkem se jedná o osm stanic (Bělá nad Radbuzou, Horažďovice, Kdyně, Kolinec, Nezvěstice, Poběžovice, Železná Ruda-Alžbětín, Žichovice). Cestující budou odbaveni vlakovou četou ve vlaku.

Hlavní změny v jízdním řádu regionálních vlaků

Trať 160 Plzeň – Žatec

V novém jízdním řádu nadále nebudou dálkové vlaky na trati 160 provozovány Českými drahami, zajišťuje je nadále GW Train Regio.

U regionálních vlaků je zachován stejný dopravní koncept, dojde pouze k drobným časovým posunům v řádu minut.

Trať 170 nově v úseku Plzeň – Klatovy

Nově byly regionálními vlaky propojeny tratě Beroun – Plzeň a Plzeň – Klatovy;
Základem nového jízdního řádu pro osobní vlaky zůstává dvouhodinový takt s odjezdem z Plzně hl.n. do Berouna. Některé vlaky v tomto dvouhodinovém taktu budou začínat, resp. končit v Přešticích, popř. Klatovech;
Na pěti spěšných vlacích v úseku Klatovy – Rokycany a Rokycany – Klatovy bude nasazena rychlíková souprava.

Trať 175 Rokycany – Nezvěstice

Na této trati bude zachován stejný dopravní koncept, dojde pouze k drobným časovým posunům v řádu minut.

Zdroj: Doprava