V Praze by mohlo vzniknout skoro 30 nových železničních zastávek

25.05.2015 09:01

- Na území Prahy by mohlo v budoucnu vzniknout téměř třicet nových železničních zastávek. Vybudovány mají být v rámci zkvalitnění železničního propojení Prahy a Středočeského kraje. Vyplývá to z materiálu, který na neveřejném zasedání minulý týden projednával magistrátní výbor pro dopravu a který má ČTK k dispozici. Kdy by se výstavba stanic schvalovala, nebo kolik by stála, z materiálu není jasné. Výbor jej podle informací ČTK zatím neschválil.

 

Zastávky jsou v materiálu rozděleny do tří skupin podle jejich významu pro dopravu v Praze. Celkem je na seznamu 29 nových pražských zastávek rozmístěných po celém území města. "Jednání s Prahou jsou ve fázi vytipování nejhodnějších lokalit pro vybudování zastávek. Některé zastávky jsou ve stadiu projektové přípravy a jiné jsou již téměř před dokončením," uvedl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

 

V první skupině je jich 13. Mezi nimi například ta v Běchovicích, která vznikne v rámci modernizace trati a s jejím zřízením město již počítá. Modernizace trati by měla přinést vznik nových zastávek i v Praze 10, kde mají vlaky nově stavět na Zahradním Městě nebo v Edenu. Zrušena by byla stávající zastávka ve Strašnicích. Stavět se má i v centru, kdy má být nová zastávka na Výtoni v Podskalí - její výhodou by bylo napojení na tramvaje a nedaleké metro B, v jejím okolí je v docházkové vzdálenosti i několik památek včetně Vyšehradu.

zdroj: čtk