Ve vesnici houká vlak

18.10.2016 16:45

Do Všechovic nikdy nedorazil žádný vlak, přesto se v této vesnici na Hranicku často ozývá houkání lokomotiv a hlášení nádražního rozhlasu. Povědomé zvuky se šíří ze zahrady manželů Šatánkových. Rodiče spolu se třemi dětmi tam už deset let budují model kolejiště, kterému k dokonalosti nic nechybí.

Mezi záhony netřesků a mateřídoušky vyrostlo nejen 150 metrů kolejí, ale také mosty, domy, kostel, pivovar nebo hrad. V osobních vagonech sedí cestující, na peroně před nádražní budovou stojí výpravčí a miniaturní lidé se pohybují také po celém „kraji“. „Původně jsme kolejiště postavili v rohu zahrady za naším domem. Když se ale naskytla příležitost koupit také sousední zahradu, přestěhovali jsme je sem. Model jsme tak mohli rozšířit na dvojnásobnou plochu,“ vysvětluje Otakar Šatánek, který je nejen otcem rodiny, ale také společného díla. „Všechno jsme ale budovali s dětmi. Největší zásluhu má nejstarší syn, který je modelář a vyrobil nejméně polovinu celé stavby,“ podotýká.

Nádraží, z něhož vlaky vyrážejí na dva okruhy po zahradě, se jmenuje Šatov a nádražní budova je zmenšeninou železniční zastávky v této jihomoravské obci. „Když jsme kolejiště budovali, byli jsme zrovna na dovolené na Vranovské přehradě a Šatovem jsme projížděli na kolech. Navíc název obce tak trochu uvozuje naše příjmení,“ vysvětluje Otakar Šatánek.

Lokomotivy, které za sebou táhnou nákladní nebo osobní soupravy vagonů, rodina koupila. Stejně jako plastové pražce, mosazné koleje a několik postaviček. Všechno ostatní otec s dětmi vyrobili vlastníma rukama.

Zdroj: 5plus2