Vláda projedná odpuštění dluhu správě železnic za 2,45 mld. Kč

25.10.2013 11:47

- Vláda se ve středu bude zabývat prominutím části dlouhodobého dluhu Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Té dluh zůstal po bývalé státní organizaci České dráhy. Za letošní rok půjde o částku zhruba 2,45 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu pro oddlužení SŽDC, který na středečním zasedání vlády předloží ministr dopravy Zdeněk Žák. Podobnou účetní operaci, která je podle vedení SŽDC pouze formální a nemá na hospodaření společnosti vliv, schvaluje vláda každoročně.

 

SŽDC dluhy zdědila při svém vzniku v lednu 2003. Celkové závazky z dlouhodobých úvěrových smluv tehdy činily přes 60 miliard korun. Peníze si půjčil stát na výstavbu železničních koridorů a obnovu vlaků Českých drah. Stát také peníze splácí, formálně však figurují v účetnictví SŽDC jako závazek vůči státnímu rozpočtu. Proto je vláda od roku 2005 každoročně umazává.

 Pravidelné umořování dluhu je podle ministerstva dopravy nezbytné k tomu, aby mohla být SŽDC považována za bezdlužnou a mohla čerpat peníze z evropských fondů. Za předchozích osm let stát z dlužné částky podle ministerstva dopravy odmazal 47 miliard korun. Splácení dlužné částky by mělo pokračovat do roku 2020.

 Státní organizace Správa železniční dopravní cesty se mimo jiné stará o koleje, sestavuje jízdní řád a zajišťuje rovný přístup dopravců na železnici. Působí také jako investor výstavby tratí. V loňském roce pracovala s rozpočtem přes 35 miliard korun.

Zdroj: ČTK