Vláda schválila omezení dálkových vlaků, škrtne hlavně expresy

19.03.2020 10:32

Ministerstvo dopravy dočasně sníží objednávku dálkové dopravy, zejména u expresů. Důvodem je jejich nízká obsazenost, která podle Českých drah dosahuje jen deseti procent. K omezení dojde od 20. března (nikoliv zítra, jak bylo původně uvedeno).

Redukci oznámily České dráhy na Twitteru, aktuálně probíhá tisková konference. „Vláda souhlasila s dočasným omezením nevyužitých spojů. Nejvíc se dotkne expresních vlaků s malým počtem zastávek. Omezení se týká zhruba 6 % všech výkonů,“ uvedly České dráhy.

Ministerstvo dopravy včera potvrdilo, že s dopravci jedná o omezení spojů. U linek v komerční dopravě už ve většině případů došlo k velkému omezení, RegioJet od zítřejšího dne ruší pět párů rychlíků mezi Prahou a Brnem.

Podle ministra dopravy Karla Havlíčka se jedná o linky, které jsou provozovány vždy v souběhu s jinými linkami v objednávce státu a lze u nich i po redukci zajistit nabídku spojů v minimálně dvouhodinovém intervalu a s dostatečnou kapacitou.

Vláda zatím nechystá, že by zrušila slevy pro studenty či seniory, uvedl na dotaz České televize Karel Havlíček. Ročně stát za slevy zaplatí 6 miliard korun.

Zdroj: Doprava