Vlakem do Prahy jen za dvě hodiny

05.07.2016 11:39

– Vyšší rychlost a větší komfort pro cestující. To slibují České dráhy na trase České BudějovicePraha. Už na konci roku by měly začít z jihu Čech do hlavního města jezdit vlaky EuroCity nebo InterCity. S rakouskými železnicemi se jedná o společném jízdním řádu, aby tyto spoje mohly jezdit až z Lince.

            Radka Pistoriusová, tisková mluvčí Českých drah, potvrdila Deníku, že jízdní řád pro nové soupravy je v přípravě. „Existuje tak zvaný první návrh jízdního řádu,“ řekla Radka Pistoriusová. Mluvčí drah dodala, že přáním je přiblížit se cestovní době dvě hodiny, nyní je to dvě hodiny a 23 minut.

            „Pro jízdní řád 2017 se připravujeme na možnost zavedení vlaků s rychlostí 160 kilometrů za hodinu.

V současnosti do Českých Budějovic jezdí rychlíky rychlostí do 140 kilometrů za hodinu,“ nastínila největší uvažovanou změnu Radka Pistoriusová ale s tím, že hlavním objednavatelem dálkových vlaků je Ministerstvo dopravy. To už připravilo podle tiskového mluvčího ministerstva Tomáše Neřolda příslušný materiál pro jednání vlády. Pokud vše půjde hladce, lze očekávat start nových vlaků s novým jízdním řádem v prosinci 2016.

Zdroj: Českobudějovický deník