Vlakové nádraží, vřed města

15.11.2015 07:53

Už řadu let se mluví o nutnosti zrekonstruovat budovu hlavního vlakového nádraží v Mladé Boleslavi. Dojde k ní?

 

Mladá Boleslav – Ani létající talíř mimozemšťanů, ani avantgardní model s trávníkem na střeše za 150 milionů korun. Tyto dvě varianty nové podoby vlakového nádraží v Mladé Boleslavi jsou beznadějně pasé.

            Doba, kdy se velkoryse bouralo a stavělo, je dávno pryč. Nicméně boleslavské hlavní nádraží je tady stále, a je ve stále strašnějším stavu. Chátrající budova je asi tou nejhorší vizitkou bohatého průmyslového města, jakou si lze představit. Vědomy si toho jsou jak České dráhy, tak Středočeský kraj a samozřejmě i město.

            Uvažovalo se jak o kompletním zbourání a stavbě nové budovy, tak o rekonstrukci té stávající, k níž se v poslední době přiklánělo hlavně vedení Středočeského kraje.

            České dráhy nyní přišly s informací, že bylo vydáno územní rozhodnutí, a to na variantu nové budovy. Předběžný rozpočet na její výstavbu se pohybuje mezi 60 až 100 miliony korun.

            Problém s boleslavským nádražím je také i ve vlastnictví. Část patří Českým dráhám, část Správě železničních dopravních cest (SŽDC). České dráhy by ovšem měly majetek převést v dohledné době na SŽDC, jak uvedl jejich mluvčí Petr Šťáhlavský.

            „O dalším postupu bude rozhodnuto po uzavření prodeje části závodu, tedy převodu výpravních budov na SŽDC,“ dodal Petr Šťáhlavský. Spolupracovat by mělo i město Mladá Boleslav, které se zavázalo dát do pořádku okolí nádraží, a to chodníky, veřejné osvětlení, parkování a další nezbytnosti.

            Náměstek primátora Jiří Bouška už dříve hovořil o tom, že jako nejbližší možný termín dokončení přestavby vidí konec roku 2018. V tuhle chvíli všechno nasvědčuje tomu, že se nemýlil.

Zdroj: Boleslavský deník