Vlaky RegioJetu začnou dočasně jezdit na Slovensku pod licencí City Rail

21.08.2021 10:20

Pro cestující se u spojů na Slovensko nic nezmění. Důvodem změny je nový legislativní proces.

Dopravcem vlaků RegioJetu z Prahy do Košic a do Bratislavy bude na slovenském území od sobotního večera namísto společnosti RegioJet SK česká společnost City Rail. Pro cestující se nic nezmění.

Jde o dočasnou změnu, kterou způsobila nová legislativa. RegioJet si aktuálně na Slovensku vyřizuje nové bezpečnostní osvědčení, které je součástí licenční dokumentace pro provoz v jednotlivých zemích. Jedná se o periodickou činnost. Proces ale nově trvá déle – poprvé probíhá podle legislativních pravidel ERA (Evropské železniční agentury – European Union Railway Agency). Proces běží v koordinaci s Dopravným úradem coby národní dopravní autoritou na Slovensku.

RegioJet již přes Dopravný úrad úspěšně předložil kompletní požadovanou dokumentaci. „Ta oproti dřívějšku například mnohem více akcentuje procesy v oblasti bezpečnosti a provozního zajištění. Aktuálně probíhá proces posuzování a schvalování ze strany bezpečnostního orgánu; termín schválení a vydání jednotného bezpečnostního osvědčení se očekává během podzimu,“ řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

Do uzavření procesu schvalování nového bezpečnostního certifikátu budou vlaky RegioJet na slovenském území dočasně vedeny na licenci dopravce City Rail, a.s. Pro cestující nebo provoz vlaků RegioJet to neznamená prakticky žádnou změnu – jedná se pouze o překrytí období od ukončení platnosti stávajícího bezpečnostního osvědčení (21. 8. 2021) do přidělení osvědčení nového – po schválení ze strany ERA.

RegioJet spolupracuje se společností City Rail která je plně licencovaným dopravcem na Slovensku a pro RegioJet dlouhodobě zajišťuje například vzdělávání zaměstnanců a další poradenství v oblasti zkoušek. City Rail si v minulosti půjčoval také elektrické lokomotivy RegioJetu pro nákladní železniční dopravu, zejména pak dřeva.

Zdroj: Doprava