Vlaky se na trať mezi Frýdlantem a Frenštátem vrátí až v prosinci

20.10.2015 10:32

O téměř dva měsíce se zpozdí modernizace úseku železniční trati mezi Frýdlantem nad Ostravicí a Veřovicemi na Novojičínsku. Původně měly výluka na trati a náhradní autobusová doprava skončit ve čtvrtek 15. října. Nakonec bude výluka mezi Frýdlantem a Frenštátem pod Radhoštěm pokračovat až do 12. prosince.

            „Zpoždění způsobil nedostatek komponentů zabezpečovacího zařízení, stavebně je celá rekonstrukce ukončená. Ovšem bez zabezpečovacího zařízení by vlaky před každým přejezdem musely zpomalit na rychlost 10 kilometrů v hodině, což by způsobovalo velká zpoždění,“ zdůvodnil zpoždění prací mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

            Mluvčí ČD Kateřina Šubová dodala, že zvýšené náklady ČD ve výši takřka 10 miliónů hradí zhotovitel. „Jedná se o jednu z nutných dílčích modernizací na dané trati, kterou cestující přímo nepocítí v časové úspoře. Opravy primárně souvisí se zvýšením bezpečnosti tratě, což pochopitelně vítáme,“ sdělila.

            Přibližně půlroční oprava celého úseku trati mezi Veřovicemi a Frýdlantem vyjde na 830 miliónů korun. „Revitalizace se týká 25 železničních přejezdů, ty byly osazeny modernějším zabezpečovacím zařízením a vybrané z nich i závorami. Kompletní obměnou prošel železniční svršek a spodek, zabezpečovací zařízení a ve stanici Čeladná byl vybudován nový podchod a ostrovní nástupiště,“ nastínil Illiaš.

Zdroj: Právo