Vlárská dráha je bez výpravčích

03.11.2015 10:06

Slovácko – Typický obrázek výpravčího mávajícího plácačkou postupně zmizel z řady železničních stanic na Slovácku. Důvodem je modernizace zabezpečovacího zařízení na trati Staré Město u Uherského Hradiště –Vlárský průsmyk. Trať totiž bude řízena z jediného pracoviště na dálku. Zaměstnanci Českých drah ze stanic na této trati jsou proto postupně přeřazováni na pracoviště do Centrálního dispečerského pracoviště (CDP) v Přerově, kam bylo dálkové ovládání přepnuto na konci září. „Co se dá dělat,myto neovlivníme. Pokrok tu bude sice vždycky, v tomto případě je ale pro nás negativní. Máme obavy, že se kvůli modernizaci trati začne postupně nenápadně propouštět,“ povzdechl si jeden z pracovníků působících na Vlárské dráze, který si přál zůstat v anonymitě.

            Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marka Illiaše je do CDP Přerov postupně přeřazováno deset zaměstnanců. „Dalších šestnáct odchází do důchodu a jeden požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou,“ uvedl Marek Illiaš. Změny se podle něj týkají prakticky všech nádraží na zmiňované trati. Výjimkou je stanice Uherské Hradiště. Propouštění však podle jeho slov nehrozí.

„Úsek je součástí takzvané Vlárské dráhy, která už pamatuje více než 130 let. V době bývalého Československa byla hojně využívaná i rychlíky a spěšnými vlaky, dnes převažují vlaky regionálního významu. Instalace dálkového ovládání a další modernizace zlepší operativní řízení, zvýší bezpečnost trati a sníží její provozní náklady,“ sdělil generální ředitel SŽDC Pavel Surý. Mezi další výhody má podle něj patřit zajištění spolupráce všech potřebných řídicích a informačních systémů pro řízení dopravy a také menší počet zaměstnanců, než jaký byl dříve pro obsluhu potřeba. Skutečnosti, že provoz na železničních stanicích se v současné době mění, si všiml například Jaromír Slavíček z Uherského Brodu.

            „Mnohé zaměstnance teď čeká náročné dojíždění. Dříve výpravčí zvedávali plácačku, vkládali do úst píšťalku, jejímž zvukem dlouhé roky dávali znamení k odjezdu vlaku. Teď už sympatické výpravčí vycházet z výpravny neuvidíme. Slušelo by se jim za jejich letitou práci pro nás všechny, kteří služeb stanice využívali, poděkovat.

Zdroj: Slovácký deník