Vlečka na lithium

02.01.2018 10:59

Železniční vlečka, která má sloužit k dopravě vytěžených surovin s lithiem z bývalého odkaliště u Horního Slavkova na Sokolovsku, by měla podle poslední řešené varianty vést mezi osadou Ležnice a areálem společnosti Legios.

 

Pozemky, po kterých má vést, jsou totiž v majetku Horního Slavkova, jenž upřednostňuje železniční dopravu před dopravou náklaďáky přes historické centrum města.

            Vlečka by tedy neměla být v Legiosu, ale za ním, směrem na Ležnici, hned za zdí,“ uvedl starosta Horního Slavkova Alexandr Terek (nez.).

            Těžit lithium z bývalého odkaliště chce společnost Sanaka Industry (SI). Původně se chtěla domluvit na společném využívání již existující vlečky v areálu společnosti Legios, ale to se nepovedlo.

            Později se jako nerealizovatelná kvůli stavební uzávěře ukázala varianta prodloužení železnice ze stanice Kounice ve směru uzavřené části tratě přímo k odkališti.

            Správa dopravní železniční cesty (SŽDC) je variantě vybudování vlečky mezi Legiosem a Ležnicí nakloněna. „Bylo probíráno pouze místo napojení do sítě SŽDC, další vedení vlečky za odbočnou výhybkou nám není známo a bude zřejmě předmětem projektu,“ komentoval mluvčí SŽDC Marek Illiaš, podle kterého je tato varianta pro SŽDC výhodná.

            Výhybka k vlečce má být vybudována totiž v úseku, který byl před několika lety již opraven. SI se tentokrát nechtěla Právu ke svým záměrům podrobně vyjadřovat. „Celý projekt je ve stupni zpracování studie,“ uvedl mluvčí těžařské společnosti Martin Frýdl, podle kterého se hledá optimální va-rianta.

            Obyvatelé a chalupáři z Ležnice ale z vlečky, která by měla vést zhruba 300 metrů od jejich obydlí, nadšení nejsou. „Až se to dozvědí ostatní, budou sepisovat petici,“ uvedl jeden z místních chalupářů. „Na odkališti, z kterého se má lithium těžit, je písek rozemletý na prach. Můžou dělat, co chtějí, ale prášit se tak jako tak bude. Dělal jsem na šachtě, tak vím, o čem mluvím,“ dodal skepticky.

            Z odkaliště bude třeba vytěženou surovinu dopravit k vlečce pásovým dopravníkem. Má vést podle Tereka po pozemku města, na kterém je umístěno zařízení meliorace. Pás pozemku města vede od odkaliště přes bývalý rybníček pod několika okály až téměř k silnici mezi Kounicemi a Ležnicí, naproti Legiosu.

 

Zdroj: Právo