Výhybna v Bartoušově umožní zkrácení jízdních dob vlaků

03.09.2021 17:08
Správa železnic vybrala zhotovitele výhybny Bartoušov na Jičínsku, která umožní výrazné zkrácení jízdních dob vlaků na trati 061 Nymburk – Jičín. Staly se jimi společnosti GJW Praha a AŽD, které předložily nabídku ve výši 134,3 milionu korun. Akce bude financována ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Zahájení prací je plánováno v září, dokončení pak na jaře příštího roku.

Hlavním cílem stavby je zřízení nové konfigurace kolejiště a příslušného zařízení a technologie.  To umožní křižování vlaků osobní dopravy v dosavadní dopravně Bartoušov, která bude přestavěna na výhybnu. Základním důvodem zmíněných úprav je přesun křižování osobních vlaků ze stanice Kopidlno do nově vybudované výhybny. Výstup a nástup cestujících bude možný na novém nástupišti ve směru na Jičín, dopravnu nahradí v jízdním řádu zastávka s názvem Žitětín.  

Přesunem křižování se výrazně zkrátí pobyt vlaků ve stanici Kopidlno a současně i jejich jízdních dob. Celou trasu mezi Nymburkem a Jičínem zvládnou o 10 až 13 minut rychleji. Dojde tak k významnému zefektivnění a zatraktivnění stávající železniční osobní dopravy, což bude mít pozitivní vliv i na další navazující spoje v rámci Královéhradeckého, Libereckého a Středočeského kraje.

Stavební práce si vyžádají nepřetržitou výluku, která se uskuteční od 2. října do 30. listopadu; v úseku Kopidlno – Jičín pojedou namísto vlaků autobusy.

Zdroj: sž