Výrobce motorových vozů Pesa uspěl v Itálii u národního dopravce Trenitalia

28.03.2014 09:01

Polský výrobce motorových vozů Pesa-Link slaví podstatný úspěch s odbytem svých motorových vozů do Itálie. Po Česku, Ukrajině, Slovinsku, Chorvatsku a Německu, dodá výrobní závod z Bydgoszcze na čtyři desítky motorových vozů pro národního dopravce Trenitalia. Největší expaze těchto motoráků, které jsou u nás známé pod přezdívkou Shark-Žralok, obdrží také gigantickým kontraktem právě i Deutsche Bahn z Německa.

 

FOTOGRAFIE | OBERPFALZBAHN | NĚMECKO

Italský kontrakt v hodnotě 140 milionů EUR, zajistí dodávku třídílné soupravy 1+1+1, v Česku jezdí souprava o jeden vůz ktratší 1+1. Poláci získávají s faktickou výrobou čtyřiceti motorových vozů i opci na dalších dvacet, k tomu i kompletní servis a údržbu celé flotily v Itálii.

Pesa ale není v Itálii žádným nováčkem. Do regionální dopravy dodala v minulosti již stejný model motorových vozů pro soukromé dopravce: Ferrovie del Sud Est, Ferrovie Emilia Romagna a Ferrovie Nord Milano. Každá ze společností provozuje kolem desítky vozů Pesa-Link.

Ovšem největším kontraktem jsou zmíněné Deutsche Bahn. Polský "žralok" tak v Německu zapůsobí hned se 470 kusy těchto vozů v celé síti DB-Netz. Celý kontrakt nepřesáhne částku 1,2 miiardy EUR. Z dřívě běžné opravy osobních a nákladních vozů, jakých bylo po celém Polsku nespočet, je od počátku devadesátých let minulého století celkem úspěšná firma plnící trendy v železniční dopravě i novém tisíciletí.

Zdroj: E 15