Výtopna je již hotová

07.07.2016 19:38

– Letošní sezóna jízd se Zubačkou je v jednou výjimečnou. O tomto víkendu se totiž veřejnosti znovu otevře výtopna na železničním nádraží v Kořenově.

„Cílem projektu rekonstrukce bývalé výtopny byla záchrana památkově chráněné budovy z roku 1902 a vznik živého interaktivního železničního muzea pro široké cílové skupiny,“ informoval Petr Prokeš, ředitel Železniční společnosti Tanvald (ŽST).

            V roce 2014 a 2015 byl tento projekt jako jeden z mála projektů v Libereckém kraji podpořen z Fondu Evropského hospodářského prostoru (EHP) grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska. „Slavnostní otevření výtopny proběhne 2. července, tedy 29 let po tom, kdy pod tíhou sněhu spadla střecha výtopny a poškodila tamní lokomotivy,“ vysvětlil další z členů tanvaldské železniční společnosti, Pavel Šturm.

            Rekonstrukce mohla být zrealizována jen díky dobrovolnické práci spolupracovníků ŽST i lidí z řad členů a přátel zapsaného spolku Zubačka. Ve svém volném čase se jim podařilo dobrovolnickou prací nashromáždit peníze na zaplacení nákladů spojených s vlastním podílem společnosti, potřebným k realizaci projektu. Celkové výdaje přesáhly 17,5 milionu korun. Výše uděleného grantu přitom pokryla osmdesát šest procent.

Zdroj: Jablonecký deník