Vzkříšení ČD Carga

16.09.2014 09:25

ČD Cargo hlásí návrat na výsluní. Po hubenějších letech se potvrzují pozitivní ekonomické výsledky z loňského roku. Nákladní dopravce letos dokonce překračuje plán. Navíc vyhrál výběrové řízení na přepravu automobilů Škoda z výrobního závodu v Mladé Boleslavi do Polska.

Nahradil AWT, které naopak pozici na železničním trhu ztrácí.

Jeden z největších soukromých evropských nákladních železničních dopravců, společnost AWT, totiž jedná s polským nákladním železničním přepravcem PKP Cargo o svém prodeji.

V Polsku ještě chvíli zůstaneme. Zdá se, že politický neklid mezi Ruskem a EU urychlí plánované vybudování nového kanálu, který by spojil Viselský záliv s Baltským mořem. Nová vodní trasa by byla nejen kratší, ale hlavně by se lodě plující z polského města Elblag vyhnuly neklidným ruským vodám.

Tuzemští podnikatelé se obrovskému ruskému trhu většinou vyhnout nechtějí, přes to jsou již nyní patrné náznaky ochlazení. Dopady sankcí mezi Ruskem a EU začínají pociťovat například dopravci. Nasmlouvané kontrakty se ruší, platební morálka se zhoršuje... Navíc se silniční nákladní dopravci mohou "těšit" na vyšší mýtné. To by od příštího roku mělo stoupnout o deset procent. Kéž by s rostoucím mýtným stoupala i kvalita silnic.

Zdroj: Doprava