Z EU má nejvíc doprava

10.08.2014 20:57

Největším příjemcem evropských dotací od roku 2008 se stalo Ředitelství silnic a dálnic. Souhrnně dostalo v souvislosti s evropskými projekty zaplaceno přes 62 miliard korun. Operační program Doprava byl vůbec nejtučnějším soustem. Teklo přes něj doposud více než 108 miliard korun. Vyplývá to ze statistiky společnosti Imper.

Statistika zahrnuje jak celková čísla dotací, tak jejich rozdělení podle příjemců i dotačních programů. Dosud Česko vyčerpalo zhruba 422 miliard korun, z toho letos necelých 92 miliard. Pokud bude čerpání probíhat stávajícím tempem, bude letošní rok rekordním. Za celý loňský rok, který byl až dosud nejúspěšnější, se vyplatilo 127 miliard korun.

Druhou institucí, která získala nejvíce peněz, byla Správa železniční dopravní cesty s 41 miliardami, třetí skončilo ministerstvo práce s přibližně devíti miliardami korun.

S čerpáním eurodotací má Česko ale dlouhodobě problém. Kvůli zdržením a nesrovnalostem v předchozích letech podle ministerstva místního rozvoje hrozí, že v Evropské unii zůstane 60 miliard z celkových 800, které měla země k dispozici.

Zdroj: Euro