Z Liberce pojedou přímé vlaky do Polska

04.03.2015 09:07

Cestující na železnici čeká historický průlom, z Liberce do Sklářské Poruby v Polsku začnou poprvé jezdit přímé vlaky. Na jednu jízdenku zaplacenou v korunách budou moci cestující bez přestupu v Kořenově dojet do Polska patrně už od prosince.

Novinka zcela jistě přitáhne na velmi atraktivní trať další lyžaře, bikery i turisty, kteří už nyní trať hojně využívají. Zájem o trať už nyní roste, i když musejí přestupovat v Kořenově a platit ve dvou měnách.

Zjednodušení podmínek, k nimž patří i sjednocení jízdného, umožní dodatek smlouvy mezi Libereckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím. Schválili ji krajští zastupitelé.

"Zcela jednoznačně jde o průlom pro celou přeshraniční železniční dopravu. Historicky přímé vlaky na Liberec na této trati neexistovaly. Vyjely jen u vyhlašovaných příležitostných jízd," zhodnotil chystanou novinku dopravní expert Českých drah Jindřich Berounský.

Trať z Tanvaldu přes Harrachov do polské Sklářské Poruby patřila ještě za druhé světové války k nejmodernějším ve střední Evropě. Od roku 1945 byla ale pro dopravu uzavřená. Pravidelné vlaky se na ni vrátily až v srpnu 2010 po rekonstrukci, jež stála 138 milionů korun.

Zájem o trať roste. "Je to turisticky atraktivní trať, každý rok nám přibývá mezi 20 a 30 procenty cestujících, což je v dnešní době jev nevídaný," řekl již dříve Pavel Jaško, vedoucí libereckého střediska společnosti GW Train, která dnes přeshraniční dopravu zajišťuje.

Zdroj: idnes.cz