Z nádraží v Říčanech mohou být byty

03.08.2017 15:50

Historická budova vlakového nádraží v Říčanech patří městu. Zhruba po tříletém jednání s Českými drahami ji nyní radnice koupila za 7,1 miliónu korun.

            Obyvatelé Říčan před časem mohli hlasovat v elektronické anketě, zda má radnice o historickou budovu usilovat a jak by se měla v budoucnu využít. „Při rekonstrukci železničního koridoru se posunulo nástupiště o několik set metrů blíž Praze a nádražní budova pozbyla svého původního významu. Musíme najít nové využití,“ potvrdil starosta Říčan Vladimír Kořen (Klidné město).

            Do hlasování se zapojilo 652 lidí. Polovina by chtěla v budově kavárnu, čajovnu a městské byty. Na druhém místě skončila služebna městské policie a na třetím půjčovna kol a koloběžek. Kombinaci kavárny, bytů a sídla městské policie také připouští studie, kterou má město k dispozici. Za zmíněnou sumu přes sedm miliónů, které si město půjčilo, získala radnice dvoupodlažní podsklepenou budovu.

            „V budově teď jsou čtyři nájemní byty, velká čekárna, toalety, ale je tam také místnost, kterou ještě využívá správa železniční dopravní cesty,“ dodal vedoucí odboru investic a správy majetku Evžen Heyrovský. V prostoru suterénu se nacházejí zajímavé sklepy s klenbovými stropy.

            „Mohly by zde vzniknout atraktivní prostory pro komerční využití. Dovedu si zde představit jazzový klub nebo vinárnu,“ doplnil projektový manager a radní David Michalička.

            Odbor investic a správy majetku právě zpracovává investiční záměr, který by měl odhadnout předpokládanou výši investic na rekonstrukci objektu. Už teď je podle radnice jisté, že tato částka bude v řádech několika milionů.

Zdroj: Právo