Z tanvaldské lokálky je páteřní trať

02.06.2016 15:22

Vlaky z Liberce do Jizerských hor už vyjíždějí každou půlhodinu. Výrazné zkrácení intervalu o celou čtvrthodinu umožnila dopravcům mimořádně nákladná rekonstrukce, která na trati mezi Libercem a Tanvaldem proběhla v posledních dvou a půl letech.

 

Z původní horské lokálky se stává páteřní úsek Libereckého kraje.

            „Byla to skomírající trať, dnes má ale velký význam pro fungování a rozvoj regionu,“ řekl Vladimír Filip, oblastní ředitel Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která byla hlavním investorem proměny železnice.

            Nákladnou rekonstrukci za celkem 900 miliónů korun umožnila finanční injekce v podobě dotace z Evropské unie. Ta se na celé investici podílela ze 76 procent, zbytek doplatil stát.

            Přestože trať, která vede do Jizerských hor přes Jablonec nad Nisou a Smržovku, byla nejvíce využívanou cestou v Libereckém kraji, oprava celého úseku byla kvůli špatnému stavu tratě na řadě míst nutná. „Trať pamatuje už 120 let. Poslední velké opravy se tu uskutečnily ještě koncem devadesátých let minulého století. Rekonstrukce tohoto úseku byla tedy zcela nezbytná pro další rozvoj regionu,“ popsal generální ředitel SŽDC Pavel Surý.

Díky rekonstrukci se zvýšila i dlouhodobě kritizovaná bezpečnost na železničních přejezdech. „Ty prošly kompletní výměnou. Nechali jsme také zajistit i úpravu elektrického ohřevu výhybek, což také přispěje k vyšší bezpečnosti a funkčnosti provozu zvláště v zimním období. Došlo také k obnově prvků zabezpečovacího zařízení,“ vyjmenoval Surý.

            SŽDC nechala provést úpravy zanedbaných kolejí na téměř 28 kilometrech. Součástí modernizace trati jsou také nová nástupiště ve stanicích Vesec u Liberce, Jablonec nad Nisou, Smržovka a Tanvald. Modernější zastávky jsou v Jablonci nad Nisou, v Jabloneckých Pasekách a v Lučanech nad Nisou. Na nádraží v Tanvaldu vznikla nová ostrovní nástupiště.

 

Cestující si proměnu pochvalují

 

Lidé si proměnu zanedbávané trati pochvalují. „Hlavně ten půlhodinový interval, ve kterém teď vlaky jezdí, je pro mě přínosný. A vím, že si to pochvalují i další lidé, kteří často jezdí mezi Libercem a Tanvaldem,“ říká Lada Jelínková ze Smržovky.

            v„Díky kratšímu intervalu nejsou vlaky také většinou tolik zaplněné,“ dodala.

            Kromě opravy tratě na Tanvald ukončila slavnostně SŽDC v úterý v Liberci také opravy úseku Stará Paka–Malá Skála a Turnov –Liberec na trati mezi Libercem a Jaroměří. I tady opravy přinesly zrychlení provozu vlaků a vyšší bezpečnost.

Zdroj: Právo