Zamkli nádraží

31.05.2015 09:36

Sudoměřice u Tábora – Výpravčího s píšťalkou na krku a plácačkou v ruce už u kolejí neuvidíte. Včera ráno tady odbavil poslední vlak. Dál už se zastávka musí obejít bez lidí.

"Oficiálně skončila činnost stanice. Nyní už jsou Sudoměřice u Tábora zapsané pouze jako zastávka," potvrdil organizátor rozlučkové akce. Rudolf Sirotek. Celý život tady udržoval v chodu zabezpečovací zařízení. Na symbolické zamykání budovy se přišlo podívat čtyřicet lidí, kteří ve stanici pracovali, nebo je k ní poutají vzpomínky.

S výstavbou železnice v obci se začalo v roce 1866 a staniční budova byla dostavěna o dvacet let později. První vlak podle záznamů stanicí projel 3. září roku 1871. "Prvním přednostou stanice byl František Spidl a po roce 1994 přešla pod stanici Střezimíř," přiblížil některé okamžiky historie zdejšího nádraží Rudolf Sirotek.

Název stanice se během let měnil. Původně se jmenovala Sudoměřice – Nemyšl, přestože se v různých mapách a železničních záznamech uvádělo Sudoměřice na dráze Františka Josefa nebo na dráze Wilsonově. Dnešní jméno Sudoměřice u Tábora získala až v roce 1961.

"Zvláštností jsou také tak zvané nedělní lyžařské vlaky, které dopravovaly lyžaře na Českou Sibiř. Přitápělo se v nich a byly vyhrazeny pouze pro lyžaře," dodal k minulosti Rudolf Sirotek.

Budova zatím bude dál sloužit jen k bydlení. "Nahoře jsou tři byty, které zřejmě zůstanou. Co se ale bude dít s přízemím, to se zatím neví," vyjádřil se k osudu budovy Rudolf Sirotek. Objekt zůstává v rukou Správy železniční dopravní cesty.

Zdroj: Denik.cz