Železničáři opraví stanici v Markvarticích, zařízení v Lovosicích

17.11.2014 10:50

- V Markvarticích na Děčínsku budou znovu zastavovat osobní vlaky. Dosavadní hláska se změní v železniční stanici. Náklady jsou 218 milionů korun. Železničáři mají v plánu v Ústeckém kraji v nejbližší době investice za 937 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař.

V Markvarticích funguje nyní jen nákladová zastávka. V příštím roce by už mohli lidé znovu začít využívat osobní vlaky. Součástí investice je výstavba traťového zabezpečovacího zařízení v úsecích Benešov nad Ploučnicí - Markvartice a Markvartice - Česká Kamenice včetně rekonstrukce všech přejezdových zabezpečovacích zařízení na trati.

Právě do zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech chce správa na severu Čech také investovat. V Ústeckém kraji letos zemřelo při střetu s vlakem podle Drážní inspekce 14 lidí, další čtyři byli zraněni.

Nejnákladnější investicí SŽDC je podle mluvčího nyní rekonstrukce zabezpečovacího zařízení v Lovosicích, kde se náklady odhadují na 690 milionů korun. Další nejbližší investicí je třetí etapa stabilizace skalních věží mezi Děčínem a hranicí s Německem za 29 milionů korun.

Na příští rok připravují železničáři elektrizaci trati Kadaň - Prunéřov na Chomutovsku, revitalizaci a elektrizaci trati Oldřichov u Duchcova - Litvínov na Mostecku, kde se náklady odhadují na 804 milionů korun, zastávka vznikne ve Velkých Žernosekách na Litoměřicku. Železničáři plánují také rekonstrukci horního nádraží v Litoměřicích za 139 milionů korun.

V plánu má správa rovněž investice, jejichž cílem je zvýšit trakční výkon trafostanic a stabilitu energetické sítě, přičemž náklady jsou v řádech stovek milionů korun. Nákladná bude také oprava trati Louny - Lovosice a Lovosice - Česká Lípa. Tyto akce přijdou podle SŽDC na řadu nejdříve po roce 2016. 

Zdroj:čtk