Železničářské muzeum v Ostravě zvětšilo expozici

19.09.2014 12:02

Kdo ještě nenavštívil Železniční muzeum Moravskoslezské v Ostravě má teď další důvod aby to co nejdříve dohnal. Muzeum totiž rozšířilo svou expozici o spoustu zajímavých věcí ale důležitou novou atrakcí, hlavně pro děti, bude jistě největší modelová železnici v kraji.

Největší stálá modelová železnice v Moravskoslezském kraji je nově k vidění v Železničním muzeu na nádraží Ostrava-střed. Muzeum tak získalo další atraktivitu hlavně pro děti. Přibylo ale i spousta dalších zajímavých exponátů ze železnice.

Vojtěch Hermann, ředitel Železničního muzea Moravskoslezského - "Doposud jsme byli pouze v prvním patře, kde jsme měli expozici k báňské dráze, která skončila na konci srpna. Teď momentálně připravujeme prostory pro velké předměty a zároveň jsme připravili pro děti modelovou železnici, která bude největší v kraji.” Slavnostního otevření nové expozice se zúčastnilo mnoho milovníků železnic a mezi nimi lidé, kteří některé historické kousky ještě velmi dobře pamatují z doby, kdy fungovaly.Martina Baronová, náměstkyně ředitele ČD Olomouc - "Toto byl první elektromechanický přístroj, který sloužil ve většině stanic ČD tehdy a teprve v loňském roce začala přestavba železniční stanice Frýdlant, kde se tento přístroj nahradil.”Nová expozice o železniční dopravě v Těšínském Slezsku nahradila expozici o báňské dráze. Letos je totiž výročí 135. let Košicko-Bohumínské dráhy. Výročí má i trať Suchá-Těšín a Polanecká spojka.

Zdroj:  Právo