Železnice se odkládá

14.09.2016 17:12

Nová železniční zastávka Eden a Zahradní Město? Mají zpoždění. Měly nahradit hrůznou nebezpečnou stanici ve Strašnicích, pomoci dopravě Praze 10 s přeplněnými ulicemi a posílit nedostačující MHD. Nová stanice v Edenu by měla i další plus - využití při fotbalových zápasech na Slavii (podchodem), aby se neblokovala Vršovická mezi Edenem a Vršovickým nádražím.

 

Praha 10 – V rámci modernizace šesti kilometrů tratě mezi hlavním nádražím a Hostivaří měla vzniknout čtyřkolejná trať, přestavět se mělo také Vršovické nádraží a mělo by dojít k výrazným a pozitivním změnám v pražské i příměstské hromadné dopravě. Začít se mělo už letos. Správa železniční a dopravní cesty, která měla několikamiliardovou investici organizovat, ale 18. srpna zrušila tendr na zhotovitele a plánuje vypsat nový. Důvody zrušení nejsou zcela jasné. Rozhodnutí SŽDC se nelíbí ministru dopravy Danu Ťokovi (ANO), chce vysvětlení. Rozhodnutí se totiž netýká jen Prahy. Modernizace šestikilometrového úseku měla zrychlit cestování po čtvrtém koridoru do Českých Budějovic.

Jak vše ovlivní termín, není známo, bude to vůbec v roce 2017? Financování se mělo čerpat z velké části z evropských zdrojů, dostane SŽDC po zrušení tendru opravdu peníze z EU? Vývoj sledujeme.

Zdroj: Metro