Železniční modeláři letos lákají na světové rychlovlaky

07.02.2014 21:57

– Stalo se již tradicí, že se kroužek železničních modelářů, který působí při Základní škole Zárečná v Tachově, v prvních měsících kalendářního roku představuje veřejnosti.

Letošní výstava připadá právě na tuto sobotu a neděli, tedy na víkend 8. a 9. února.

Stejně jako každý rok, tak i letos si modeláři určili nosné téma – samozřejmě železniční. „Tématem letošní výstavy bude rychlost. Návštěvníci se budou moci seznámit s historií rychlostních rekordů, vzhledem k zaměření kroužku především na železnici," potvrdil Deníku vedoucí kroužku Miroslav Panský, který naznačil, na jaké modely se návštěvníci výstavy mohou těšit.

„K vidění bude rozsáhlá kolekce modelů vysokorychlostních vlaků. Mimo legendární francouzské vlaky TGV to budou i soupravy z dalších evropských zemí, tedy z Německa, Itálie, Španělska. Mimoevropské železnice bude reprezentovat souprava japonského Šinkanzenu z šedesátých let dvacátého století i současný nejrychlejší čínský rychlovlak," doplnil Panský.

Hlavním lákadlem pro všechny návštěvníky zůstává velké klubové kolejiště v měřítku 1:87 (H0). V kolejišti kromě řady osobních i nákladních vlakových souprav najdeme krajinu s řadou budov. Některé z nich jsou modely autentických staveb z Tachovska (například budovy některých železničních stanic, samoobsluha Jednoty a další).

Zdroj: Deník