Železniční muzeum moravskoslezské v Ostravě otevřelo novou výstavu

31.10.2019 17:51

- Železniční muzeum moravskoslezské v Ostravě otevřelo ve středu novou výstavu Košicko-bohumínská dráha, slezská část Bohumín - Mosty a také dvě nové místnosti. V jedné návštěvníci uvidí dobově zařízenou výpravní kancelář výpravčího z první poloviny 20. století a ve druhé expozici zabezpečovacího zařízení. Muzeum představí také svůj nový exponát - parní lokomotivu Kafemlejnek - před budovou. ČTK to dnes oznámil ředitel muzea Vojtěch Hermann.
Košicko-bohumínská dráha vznikla v druhé polovině 19. století a přispěla k rozvoji hutnictví a hornictví na Ostravsku a Těšínsku. "Výstava přináší dosud nepublikovaná fakta a dokumenty. Nedílnou součástí jsou zajímavé momenty ze stavby Jablunkovských tunelů v Mostech u Jablunkova," uvedl Hermann. Výstava potrvá až do dubna 2021.
V nových místnostech muzeum ukáže mimo jiné model košového návěstidla, které se používalo v železničním provozu v prvních letech 19. století. "Premiéru bude mít typický přejezdový zvon a jeho zvuk si návštěvníci mohou sami vyzkoušet," uvedl ředitel muzea.
Muzeum se nachází v budově vlakového nádraží Ostrava střed. Od srpna u budovy stojí parní lokomotiva řady 310.001 zvaná Kafemlejnek. "Za tuto krátkou dobu se díky údržbě nadšenců zrezivělá lokomotiva dočkala důstojné podoby. Práce na lokomotivě budou pokračovat i další měsíce a roky, i když parní lokomotiva do provozu už nevyjede," uvedl Hermann.

 
Zdroj: čtk