Železniční stanice dostanou nový kabát

21.01.2017 20:52

Několik desítek miliónů korun investuje Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do drobnějších oprav a úprav nádraží v kraji. Nejčastěji se jedná o opravy fasád, střech či výměny dveří a oken.

Rekonstrukce se dočká například nádraží v Třinci. Tamní zmodernizovanou výpravní budovu otevřely České dráhy letos v květnu. Projekt ale nezahrnoval úpravu komerčních prostor. „Do konce roku chceme zahájit dokončení omítek, rozvodů a dlažby v první části neopravovaných prostor v celkové hodnotě 2,7 miliónu korun, abychom je mohli příští rok nabídnout k pronájmu. Příští rok chceme pokračovat v investici do zbývajících prostor,“ uvedl ředitel Správy osobních nádraží Olomouc Gabriel Jursa.

Nádražím, do kterého SŽDC hodlá investovat, je to v OstravěVítkovicích. Budova, která je kulturní památkou, je v neutěšeném stavu. Vlastník objektu investuje do nádraží 1,65 miliónu korun, za které dojde k výměně poškozeného prosklení, dveří u bočního vstupu, osvětlení nebo zasklení stěn do nadchodu.

Další ze stanic, které stát opravuje, je podle mluvčí SŽDC Kateřiny Šubové hlavní nádraží v Ostravě.

„Jde o opravu střechy, části podlah a osvětlení ve vestibulu, od února pak budou cestujícím sloužit i nově vybudované výtahy v hale a na nástupištích,“ poukázala s tím, že na nádražích v Novém Jičíně, Háji ve Slezsku, Svinově a Opavě východ se opravuje fasáda, zatímco v Návsí se vyměňují okna a dveře.

 

Zdroj: Právo