Žižkov má problémy

05.02.2017 13:22

Spory o budoucí podobu Nákladového nádraží Žižkov, které již léta neslouží svému původnímu účelu a je jedním z nejlukrativnějších pražských brownfieldů, pokračují. Praha 3 totiž zažádala o stažení podnětu na změnu územního plánu v areálu nádraží.

            „Původní podnět byl podán již v roce 2008, kdy se ještě nepočítalo s existencí historické nádražní budovy,“ uvádí jeden z důvodů žádosti o zrušení projednávané změny starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). Nádražní budova byla za kulturní památku prohlášena až v roce 2013.

            Městská část chce, aby se na změně územního plánu začalo pracovat odznova. Údajně proto, aby více odpovídala současné situaci. „Chceme také umožnit konání urbanistické soutěže na celé území nádraží, včetně okolí sousední Malešické ulice,“ vysvětluje starostka.

            Změně územního plánu se nádraží nevyhne, protože je jeho většina ještě stále vedena jako drážní pozemky, na kterých není možné stavět. Současný územní plán nedovoluje ani úpravy památkově chráněné nádražní budovy.

            Ta má přitom v budoucnu sloužit jako kulturně vzdělávací centrum. Zájem o část budovy má například Národní filmový archiv. Podle zastupitele opozičního klubu Žižkov (nejen) sobě Ondřeje Ruta (SZ) ale hrozí, že se chystaná konverze budovy na kulturní centrum kvůli zrušení změny územního plánu protáhne až o dva roky. „Konverzi je potřeba zahájit co nejdříve. Zdržení by mohlo ohrozit například zájem jednotlivých institucí v budově sídlit,“ myslí si Rut a dodává, že současná změna územního plánu nijak nevylučuje ani urbanistickou soutěž, kterou si přeje radnice.

Zdroj: čtk