Zkratkou přes koleje?

09.10.2016 22:12

- Na vlakovém nádraží v Náchodě už léta lidé hazardují se životem. Nerespektují zákaz, přebíhají kolejiště a kličkují mezi vlaky. Zkracují si tím cestu na nákup, do restaurace i na nedaleké sídliště v Běloveské ulici. Denně jich okolo padesáti poruší zákon. Jedná se o jedno z nejvíce problematických míst.

 

"

 

Jen v první polovině tohoto týdne se pracovníkům železniční stanice podařilo zachránit dva životy. „V jednom případě se jednalo o ženu, která se vůbec nedívala. Až na poslední chvíli na ni zakřičela výhybkářka. Ve středu zase těsně před vlakem strhli šestnáctiletého chlapce se sluchátky v uších. V minulém roce zase v kolejišti upadl senior, kterého málem přejel nákladní vlak," popisuje některé z případů, z nichž až mrazí, dozorčí provozu Petr Štěpán. Dodává, že rizikové situace jsou na denním pořádku a i strojvedoucí si stěžují.

 

„Lidé si neuvědomují, že porušují zákon a přestupek lze řešit blokovou pokutou," upozorňuje Dana Rozová ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Oblastního ředitelství Hradec Králové a vysvětluje, že už v červnu letošního roku se uskutečnila celokrajská bezpečnostní akce, jejíž cílem bylo upozornit na rizika pohybujících se osob v kolejišti. V Náchodě se včera musela uskutečnit znovu, jelikož nedošlo k žádnému zlepšení. Do akce se zapojili i státní policisté a náchodští městští strážníci.

 

Podle dozorčího provozu Petra Štěpána jsou situace, kdy na neukázněné lidi v kolejišti musí křiknout výhybkáři nebo výpravčí, na denním pořádku. Vlaky projíždějící okolo Penny marketu houkají a brzdí.

 

„Pokud lidi upozorním, aby do kolejiště nevstupovali, vyhrožují mi, jsou sprostí a nadávají," krčí rameny Štěpán a dodává: „Naštěstí je rychlost ve stanici čtyřicet kilometrů v hodině a vlaky většinou stihnout zastavit, ale od příštího roku je v plánu revitalizace celé trati i náchodské stanice, včetně nového zabezpečovacího zařízení." To znamená, že rychlost ve stanici se zvýší a také už tam nebudou například výpravčí a výhybkáři, ale dispečer, který nebude mít čas sledovat, co se děje venku. Trať bude řízená dálkově.

 

„Je proto potřeba se připravit, že nastanou problémy. S tím by měli počítat i policisté," upozorňuje dozorčí provozu.

 

„Za vstup na dráhu nebo do obvodu dráhy, tedy do míst, která nejsou veřejnosti přístupná, ukládá zákon pokutu až deseti tisíc korun," informuje mluvčí policistů Eva Prachařová.

 

Přestože SŽDC nemá povinnost prostory kolejiště označovat zákazovými značkami, dělá to, aby snížila možná rizika. Značky však bývají během několika dní zlikvidované, některé dokonce zmizí i se sloupkem.

 

„Nyní máme nové velké plechové cedule. Umístí se tak, aby nebyly lehce dosažitelné," plánuje Petr Štěpán.

 

Na náchodské nádraží pravidelně dohlížejí i městští strážníci. „Když někoho vidíme vstoupit na kolejiště, upozorníme ho. Navečer tady bývá větší provoz a lidé si cestu zkracují častěji," potvrzuje za náchodskou městskou policii Ladislav Brych.

 

Policisté i pracovníci Správy železniční dopravní cesty plánují, že v nepravidelných intervalech budou podobné bezpečnostní akce, jako se uskutečnila včera, společně dělat častěji."

 

Zdroj: denik.cz