ZSSK Cargo dokončuje prodej vagonů

23.05.2015 09:46

- Slovenský nákladní železniční přepravce ZSSK Cargo dokončuje prodej svých více než 12.000 vagonů, z nichž většinu si zpětně pronajme. Státní dopravce z prodeje získá zhruba 217 milionů eur (asi šest miliard Kč), které použije na snížení dluhu. Slovenský ministr dopravy Ján Počiatek dnes novinářům řekl, že transakci už schválil slovenský antimonopolní úřad.

 

ZSSK Cargo vyčlenilo vagony do své dceřiné společnosti, ve které kontrolní podíl coby vítěz mezinárodního tendru získala společnost AAE Ahaus - Alstätter Eisenbahn Cargo (AAE), kterou mezitím ovládla německá skupina VTG. Ta si coby partnera pro zmiňovanou transakci vybrala maltský fond Solveq Funds.

 

"Hlavním důvodem byl dlouhodobě negativní trend všech ekonomických parametrů carga. Hlavním problém byla vysoká zadluženost carga. Ve stavu, v jakém společnost byla, by nebyla schopna dlouho přežít," řekl Počiatek k prodeji a následnému zpětnému pronájmu vagonů ZSSK Cargo.

 

Hospodaření slovenského carga se prudce zhoršilo po vypuknutí globální ekonomické krize, kdy společnost přišla o zakázky. Dluh společnosti ZSSK Cargo se vyšplhal na 450 milionů eur (přes 12 miliard Kč), mezitím v rámci úsporných opatření došlo k jeho snížení na 320 milionů eur (8,8 miliardy Kč). "Po ukončení transakce bychom se měli dostat na 150 milionů eur a v budoucnu dluh (carga) ještě snížit," poznamenal Počiatek.

 

Ještě před vypuknutím globální ekonomické krize zvažovalo Slovensko prodej celého ZSSK Cargo za více než 400 milionů eur. Po vypsání předčasných voleb v roce 2006 stát v započaté privatizaci dopravce ovšem nepokračoval. První vláda nynějšího premiéra Roberta Fica, který dlouhodobě vystupuje proti privatizaci státního majetku, prodej carga po svém nástupu do úřadu pak zastavila.

 

Opozice tvrdila, že ozdravný plán ZSSK Cargo představuje skrytou privatizaci dopravce. Počiatek oponoval, že všechny hlavní činnosti carga zůstávají pod kontrolou státu.

Zdroj: čtk