ZSSK představila nové pantery

08.02.2020 11:38

První z 25 elektrických jednotek vycházejících z řady RegioPanter a InterPanter pro provoz na Slovensku dnes představila Železničná spoločnosť Slovensko. Společnost Škoda Transportation v konsorciu se společností ŽOS Trnava slovenským drahám dodá 25 těchto elektrických jednotek.

ZSSK je nasadí od léta na vybrané linky, například Žilina – Trenčín, Žilina – Čadca, Čadca – Zwardoń nebo Žilina – Liptovský Mikuláš. Nákup vlaků za 160 milionů eur je největší investicí v historii firmy. Škoda v elektronické aukci porazila Stadler.

„Samotný tendr nebyl vůbec jednoduchý. Pro co největší transparentnost jsme ho vypsali po našich předchůdcích nově a všechny procesy jsme urychlili, aby nová vozidla dorazila co nejdříve. To se podařilo, nové vlaky budou představovat obrovský skok v kvalitě cestování,“ řekl předseda představenstva ZSSK Filip Hlubocký.

Jednotky teď čeká několik měsíců schvalování pro provoz na Slovensku. ZSSK je má takřka celé zaplacené z dotací: 135 milionů eur pokryje kohezní fond EU, 23,8 milionů eur státní rozpočet, 1,6 milionu eur zaplatí ZSSK z vlastních zdrojů.

Zdroj: Doprava